Levenslang Gratis op Cursus

on

Levenslang Gratis op Cursus

Acht principes voor elk niveau

De Bijbel is niet alleen voor mensen die intelligent zijn en een universitaire studie hebben doorlopen. De Bijbel is er voor iedereen. Yeshua antwoordde en zei: “Ik dank u Vader! EEUWIGE van hemel en aarde! dat U deze dingen voor de wijzen en verstandigen verborgen hebt, en dezelve de kinderen geopenbaard (Mt 11:25). 

Gd schreef Zijn Woord door en voor gewone mensen: Vissers, herder, boeren, tentenmakers, zakenmensen en ga zo maar door. 

Wie de Bijbel ook leest, hoe vaak je de Bijbel leest, iedereen en voor elke (nieuwe) situatie, invalshoek of omstandigheid geeft zij antwoorden op vragen, inzichten voor het leven, een spiegel om jezelf beter te leren kennen, perspectief voor de invalshoek van waaruit je op dat moment zoekt en de Bijbel leest.

Is het begrijpen van de Bijbel gemakkelijk? Ja …. en Nee … .

Tegen het volk Israël, door wie de EEUWIGE Zijn Woord aan de wereld heeft willen openbaren, zegt Gd: Hoor Israël!

Als Gd het volk, wat toen onderdeel was van Zijn boodschap voor Israël en de hele wereld, opriep om te horen, moeten wij, die nu veel verder weg staan, wel heel goed opletten om iets Gds Woorden te begrijpen.

Het voert te ver om het HOREN hier nu verder uit te diepen. Wil je meer weten over HOREN? Lees: Hoe kun je HOREN?

Doorgronden van Bijbel vraagt een open houding, zo dat je jouw ZIJN en LEVEN verbonden voelt met de Woorden van Gd. Loslaten wat je vasthoudt. Vooringenomen principes en wat je al wist loslaten. Vanuit volkomen overgave krijgen Gds Woorden scheppende kracht. Je gaat lessen leren die je inzicht geven, die omstandigheden en je leven kunnen veranderen.

Voortdurende cursus en training

Of je de complexiteit van het runnen van een huishouden, het opvoeden van kinderen, het werken onder een baas of het opzetten van een bedrijf betreft, lezen in de Bijbel is een voortdurende cursus die je praktische aanpakken leert, maar ook inzicht in vergezichten, visie en missie.

Wil je steeds weer oude en nieuwe dingen leren? Het leren uit de Bijbel is gratis. Het levert je vaak meer op dan dure management trainingen of cursussen. Maar het is net als daarbij: Als je niets doet, gebeurt er niets.

Ga aan de slag en ontdek fantastische dingen. Heel specifiek. Algemene principes, maar ook heel speciaal voor jou wie je ook bent. Maar ook voor jou en voor jou. Of het je voor de wind gaat of voor moeilijke omstandigheden staat. Laat je verrassen.

De volgende aanpak kan ook voor jou vruchtbaar werken.

  1. Neem een vaste tijd
  2. Stel je open voordat je begint
  3. Lees boek voor boek of thematisch
  4. Bedenk je eigen kopjes
  5. Wat heb je geleerd en ga je doen?
  6. Raak niet ontmoedigd
  7. Laat je inspireren
  8. Samen

1. Neem een vaste tijd

Wil je werkelijk leren, steeds nieuwe inspiratie opdoen? Het is daarvoor handig om op vaste momenten tijd te nemen om de Bijbel te lezen. Goede voornemens gaan vaak ten onder in de waan van de dag. 

Als je je voorneemt om elke dag te lezen, dan kan het zomaar gebeuren als je geen vaste tijd neemt het er ‘s-morgens niet van komt en dat ook in de middag en in de avond andere prioriteiten je aandacht vragen. Ben je benieuwd of het gedeelte van vandaag nieuwe perspectieven voor je heeft? 

Een vast moment heeft naast discipline ook het voordeel dat je minder gaat missen. Bij een cursus ben je ook op tijd. Je laat de docent niet op je wachten. Als je een keer echt niet kunt, heb je veel gemist. Daarvoor heb je die dure cursus niet betaald.

De EEUWIGE ontwikkelde duurzaam cursusmateriaal. Hij geeft ons alle vrijheid en ruimte om te ontdekken, te leren en te ontwikkelen. Hij wil ons leiden door de complexiteit van alledag en ook voor het grotere plaatje. Alhoewel Hij een grootse en de grootste leermeester is, rekent Hij geen hoog uurtarief. Het zou jammer zijn om een les te missen. 

2. Stel je open voordat je begint

Geloof je in de EEUWIGE als de Schepper van het al? Of kun je dat niet geloven? Dat maakt op zich niet uit. 

Stel je open voor wat in het meest gelezen Boek ter wereld staat geschreven, opdat ook jij die wijsheden van toen, ook voor nu in jouw eigen leven kunt toepassen. 

Geloof je niet, maar wil je wel leren uit de bron, die zo velen inspireerde? Stel je open. Laat vooringenomenheid los en geef de teksten de kans dat zij jou meer wijsheid, kennis en inzicht geven. 

Geloof je? Bid om wijsheid, kennis en inzicht. Probeer te ontdekken welke woorden je vanwege vooringenomenheid belemmeren om werkelijk te zien wat er staat. 

Probeer je vooringenomenheid los te laten. Lees wat er werkelijk staat en of er voorbij wat je eigenlijk al wist, maar je vasthoudt om echt te horen, nog wat anders is te ontdekken en te leren.

3. Lees boek voor boek of thematisch

Het is een kapstok om te leren volgens een vast patroon. Je herinnert je wat je de vorige keer ontdekte. Je kunt verdergaan waar je gebleven was. Je staat niet iedere keer voor de afweging wat je nu zult gaan oppakken.

Lees wat er staat. Doe wat je leest. Ervaar wat je doet. Beleef wat er staat. Blijf niet hangen in wat je niet begrijpt. Dat wordt wellicht later duidelijk.

4. Bedenk jouw eigen kopjes

Bedenk, terwijl je leest, je eigen specifieke tussenkopje voor het stukje wat je leest. Het werkt als een kapstok voor je herinnering. Dat wat je leest en ontdekt zul je beter voor jezelf en ook voor anderen kunnen reproduceren.

Noteer vanuit welke invalshoek je leest. Je zult verrast zijn, dat je, als je later hetzelfde stukje vanuit een andere invalshoek of situatie in je leven, opnieuw leest, weer heel andere lessen leert.

5. Wat heb je geleerd en ga je doen?

Noteer: Welke vragen en overdenken kwamen tijdens het lezen bij je op? Wat ontdekte je? Wat is de relatie met omstandigheden, situaties en gebeurtenissen in je eigen leven.

Noteer tenminste één principe, wat zich uit het gedeelte wat je las, naar voren kwam. Wat heb je geleerd? Wat ben je van plan om te gaan doen?

Hoe pakte wat je bent gaan toepassen uit? Wat heeft het je gebracht? Zowel in je eigen ontwikkeling als in relatie tot anderen?

6. Raak niet ontmoedigd

Sommige delen van de Bijbel sluiten meer aan bij wat je op dat moment aanspreekt dan andere. Merkt je dat je vast raakt, dan kun je gerust verder kijken om te ontdekken of dat toegankelijker voor je is. 

Begrijp je iets niet, noteer het en lees verder. Vragen krijgen vaak een antwoord als je het geheel meer overziet.

7. Laat je inspireren

Soms worden teksten duidelijker als je ze leest in verschillende vertalingen. Realiseer je dat elke vertaling een hulpmiddel is om over te brengen wat er in de grondtekst staat.

Het helderste water vind je meestal bij de bron. Is een woord of een vertaling niet duidelijk? Je hoeft de grondtaal en tekst niet te beheersen om toch te ontdekken wat de betekenis is. Er zijn veel plekken waar je de grondtekst kunt lezen naast de vertaling.

Zoek waar dit woord nog meer voorkomt. Door te zoeken in welke teksten het betreffende woord in de grondtekst nog meer voorkomt, krijg je een beeld van de gevoelswaarde. Dat geeft inzicht in hoe het oorspronkelijk bedoeld kan zijn.

Besef dat het lezen van de tekst, zoals die oorspronkelijk was bedoeld, heel moeilijk is. Jij leest een tekst vanuit jouw situatie, met jouw achtergrond en alles wat je al denkt te weten. Een ander zal vanuit haar achtergrond, belevenissen en opgelopen schrammen in het leven wellicht heel andere dingen opvallen.

Bijbelvertalers hebben geprobeerd om de grondtekst zo goed mogelijk om te zetten naar begrijpelijke zinnen in onze taal. Zo zijn door de taal waarin wij de Bijbel lezen heen, veel eigen inzichten en soms ook dogmatische vooronderstellingen terecht gekomen.

Ondanks de beperkingen van taal barrières kan iedereen en ook jij voor jou persoonlijk heel waardevolle leden leren vanuit het cursusmateriaal, wat al zo oud is en toch nog steeds zo bijzonder actueel.

8. Samen

Lernen (bestuderen van teksten) is, zoals wordt gezegd in het Jodendom, beter als je het samen doet. De waarheid is veel te groot om door iemand in zijn eentje te dragen. Als je iets alleen onderzoekt zou je zelfs de pretentie kunnen krijgen dat JIJ dat hebt ontdekt.

Belangrijk is dat je teksten (of je ze leest vanuit vertalingen of (ook) door de grondtekst te raadplegen) zo vanuit overgave hoort, dat de scheppende kracht van het Woord, voor jou aan het licht brengt, wat jij op dat moment nodig hebt, zodat je erdoor veranderd kunt worden. Zodat je kunt worden zoals je bedoeld bent.

Bijbel lezen met elkaar, voorkomt dat je alleen in je eigen focus blijft kijken. Als je gaat zien dat het Woord voor ieder een Bron van inspiratie kan zijn, maakt je dat bescheiden.

Een onuitputtelijke voorraad, beschikbaar voor ieder die het wil horen.

Geef een reactie